Ga jij fullforce vol focus voor jouw dromen en doelen of ben jij van het type zelfsabotage?
Geloof mij, bij iedereen speelt op een bepaald moment dat stemmetje op wat onzeker kan zijn, wat je af en toe laat twijfelen. Aan jou de taak om dat stemmetje te herinneren hoe goed je bezig bent en hoe uniek en getalenteerd je bent. Dat stemmetje heeft iedereen en is helemaal oké en normaal, als je jezelf maar niet laat tegenhouden door dat stemmetje.
Het ideale beeld is natuurlijk je doelen behalen vanuit een rechte getrokken lijn van A naar B. Maar zo loopt het leven niet, we hebben dat alleen al massaal gemerkt tijdens de uitbraak van Corona, businessmodellen moeten worden aangepast, bedrijven die hun werk niet meer uit konden of mochten voeren, ineens moest je thuiswerken, kids thuis, noem het maar op. Ik noem nu Corona, maar het leven kan je natuurlijk op allerlei manieren grijpen. De reis in het behalen van je doelen loopt gewoonweg niet in een lineaire lijn.
Doelen stellen en ze vervolgens naast je neerleggen en er niets mee en voor doen kan een negatief effect hebben op je mindset, op je persoonlijke ontwikkeling in het algemeen.
Je succes wordt nou eenmaal niet gemeten door de doelen die je mist. Je succes wordt gemeten door consequent de ene stap voor de andere te zetten in het behalen van jouw dromen of doelen.
Heb je weleens binnen een bedrijf gewerkt waar er audits werden uitgevoerd? De auditor zou iedere vorm van sabotage direct doorzien en de keurmerk of certificaat-audit nooit afgeven.

Wat ik weet van zelfsabotage is dat iedereen die het gebruikt of inzet, het weet. Ben jij van team zelfsabotage, dan weet je dat.
Dus dat betekent dat je ook zelf een audit kan uitvoeren hierop. Laat mij je wat tips geven!

Beslissingen maken
Alle vormen van zelfsabotage hebben een ding gemeen, het onvermogen om een beslissing te nemen. Geen beslissing is geen vooruitgang boeken. Ik wijs je dus bij deze op de kracht van besluitvorming. Het wordt tijd om beslissingen te gaan maken.

Geloof in jezelf
Wees net zo lief en supportive voor jezelf als dat je voor je beste vriend of vriendin zou zijn, lees mijn vorige blog Love Yourself.

Je bent het waard
Is volgens jou het succes niet voor jou in de wieg gelegd? Kom op zeg. Succes heeft voor iedereen een andere betekenis. Geloof me als ik zeg dat ook jij het waard bent om succes te verdienen en jou potentieel ten volle te benutten. Beslis vanaf nu dat je succes verdiend.

Commitment
En dan nu afwachten om te zien of bovenstaande allemaal wel voor jou werkt. Wrong!
Na besluitvorming komt het toch echt aan op jouw commitment! Maak de beslissing om actie te ondernemen, stapjes te zetten die jouw dichter bij jouw doel brengt. En check dan gelijk eens of je al je dagelijkse activiteiten nog zin hebben. Maken jouw activiteiten deel uit van jouw doelen of dromen?
Spreek met jezelf af dat je iedere 24 uur een beslissing neemt, of een actie onderneemt, of een gemoedstoestand aanneemt of iets anders doet wat jouw dichter bij je doel brengt. Want, met iedere dag een stapje kom je er.

Als je eenmaal de beslissingen en de commitment durft aan te gaan, zullen je doelen niet alleen duidelijker worden maar ook haalbaar.

Ik begon natuurlijk niet voor niets over die auditor. Misschien helpt het je om regelmatig even een audit op jezelf uit te voeren door bijvoorbeeld goede vragen aan jezelf te stellen en er eerlijk antwoord op te geven. Doe je het goed, geef je jezelf een beloning in plaats van een keurmerk.

Jouw persoonlijke audit:

Heb je doelen gesteld, groot en klein? Zoja, welke?
Heb je een plan om deze doelen te behalen? Schrijf een plan uit voor komende vier weken, en herhaal dit iedere vier weken.
Evalueer je regelmatig? Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een journal bij te houden.
Wordt je wakker met een positieve instelling? De vroege ochtend is krachtig qua energie, en kan je dag positief beïnvloeden.
Concentreer je je op je lange termijndoelen? Maak een doelenbord op pinterest of canva en gebruik deze als achtergrond op je telefoon of laptop of plak dit in je agenda of journal of knutsel een tof canvas en hang deze op een plek waar je iedere dag langs loopt of naar kan kijken.
Stel je prioriteiten? Waar laat je energie of tijd weglopen, stop daar gelijk mee en gebruik de tijd en energie die je overhoudt.
Onderneem je iedere 24 uur actie? Een actie hoeft niet altijd groots te zijn. Misschien een mailtje, een reminder zetten in je agenda, een goed gesprek voeren. Iedere dag actiepuntje pakken, maakt dat je doelen in zicht komen.
Maak je beslissingen? Ik remind je even aan de zin; Geen beslissingen maken is geen vooruitgang boeken.
Ben je toegewijd aan jezelf en aan jouw doelen? Heb je de beslissing genomen dat je het waard bent?
Ben je bereid om voor je doelen te werken? Stel dan je prioriteiten.

Besluitvorming is zo krachtig en is de eerste stap om uit team zelfsabotage te stappen en een toekomst voor jezelf te creëren waar jij leiderschap over hebt. Een toekomst die je niet ‘overkomt’, maar een toekomst waar jij voor kiest, vanuit natuurlijk leiderschap.

In welk team zit jij?