De lessen van Condor

 

Een aantal jaren was ik bevriend met een wilde hengst. Hij was de leider van een kudde Konik paarden in een natuurgebied. We werden vrienden en vertrouwden elkaar, we leerden elkaar goed kennen. Ik zag hem zo goed als dagelijks en toen ik hem genoeg vertrouwde stelde ik hem voor aan mijn dochter Romy die toen nog klein was. Vanaf het moment dat ik dat had gedaan stond hij toe dat zijn merries vanuit de kudde ieder jaar hun net geboren veulens aan mij voorstelden.

Ik noemde hem Condor. En we hadden een speciale band.
Toen er in het natuurgebied een nieuwe wilde kudde kwam met een daarbij jonge en sterke hengst heb ik vaak moeten toekijken hoe Condor moest vechten om zijn merries te kunnen behouden.
Hij bleef tot het einde krachtig van geest, ik heb hem nooit zwak gezien.
Zelfs in tijden van kou en schaarste in voeding bleef hij vechten en sterk.

Ik heb flink gehuild toen hij kreupel op de jonge sterke hengst af galoppeerde. Het deed mij zeer om hem zo te zien, alsof hij gebroken was. Maar hij voelde dat niet zo, hij ging de strijd aan en behield zijn gebied. Behield zijn merries.

Onze mind is een motor die we in de beste staat moeten zien te houden om ervoor te zorgen dat hij optimaal functioneert en ons mentale vermogen up and running blijft.
Als je geest warrig is, zal je dingen vergeten, verkeerde keuzes maken en jezelf makkelijker laten verleiden.

Condor kon zich geen zwakke geest permitteren. Hij bleef helder nadenken en wist de uitdagingen waar hij dagelijks mee geconfronteerd werd meesterlijk op te lossen.

Wij mensen hebben de neiging om geroutineerd te werk te gaan.
Dieren in de natuur hebben dat niet, zij passen zich dagelijks aan.

Als je dit leest, doorbreek dan vandaag eens dagelijkse routine.
Want als je de neiging hebt om elke dag vrijwel hetzelfde te doen, dan is het heel goed mogelijk dat je hersenen op een gegeven moment niet langer gebruik maken van hun volledige capaciteit.

Verhelder je geest, doorbreek je routine!
Neem eens een andere route naar je werk, ontmoet nieuwe mensen, lees een goed boek, luister eens een podcast van een onbekend iemand, zet eens een ander radiozender op, kijk eens een film in een andere taal.
Doe gewoon eens wat anders dan anders en blijf helder van geest.

Als de merries chagrijnig waren en geen zin hadden in Condor speelde hij met de jaarlingen. Hij zocht altijd de paarden op die hem de juiste vibe gaven. Hij liet zich nooit beïnvloeden door de slechte bui van een ander.

 

Mensen stralen allerlei vibes en energieën uit die wij weer op kunnen pikken. Deze energieën kunnen positief of negatief geladen zijn. Als je veel tijd doorbrengt in het gezelschap van mensen die positieve vibes uitstralen, dan zal je merken dat je geest hierdoor voorzien wordt van een hoop energie, waardoor je mentaal positief bent.
Dit zal ervoor zorgen dat je creatiever wordt en dat je geest gestimuleerd wordt met plannen voor de lange en korte termijn. Goede vibes zorgen er niet alleen voor dat je mentaal meer energie hebt, maar ook dat je lichamelijk meer energie hebt. Uiteindelijk zullen al deze voordelen ervoor zorgen dat je gezondere gewoontes ontwikkelt.

Nog zoiets moois wat ik ervaarde als ik mijzelf tussen de kudde begaf was het zien van de dankbaarheid van ieder lid in de kudde. Paarden zijn prooidieren en daardoor altijd op hun hoede. Maar zij konden zo genieten van een zonnestraal, zo lieflijk toekijken als de jaarlingen liepen te stoeien. Niemand heb ik ooit ontevreden of chagrijnig gezien of onnodig boos. Zij genoten van al het goede dat het leven hun geschonken had.

Daarom wil ik jou als lezer ook meegeven dankbaar te zijn voor al het goede dat het leven je geschonken heeft. Er zijn altijd redenen om dankbaar te zijn er zijn zoveel positieve mooie dingen in het leven, alleen je moet ze leren inzien. Het mooie van een dankbare geest zorgt ervoor dat je een positieve mentale energie produceert. Hier word je zelfverzekerder van en zorgt ervoor dat je vertrouwen uitstraalt. Daarnaast leert het je om aan je eigenschappen, jouw vaardigheden, de mensen om je heen en je relaties de juiste waarde aan te geven. Dankbaarheid uitten kan je hele perspectief op je zelfbeeld, je dag en je leven veranderen. Schrijf daarom eens 5 dingen op waar je dankbaar voor bent nu, hier op dit moment, vandaag.

De laatste les die ik van Condor heb meegekregen is je altijd te blijven concentreren op concrete doelen. Wat ben je van plan en op welke volgorde gaan we dit tot uitwerking brengen en aan wie en wat kun je delegeren.
Vergeet nooit dat je de wereld onmogelijk in je eentje kunt dragen.

Ik hoop dat deze blog en de lessen van Condor je zullen helpen en aanzetten om je mentale rommel uit de weg te ruimen, je juist kiest waar jij jouw energie aan besteed, en de taken kiest die voor jouw doelen belangrijk zijn om uit te voeren.