Proloog Code Of The Wolf door Wesley Tax

Het gaat terug tot in 2017, misschien wel 2014. Ik poog in een klein onderzoek op Facebook en Google te achterhalen wanneer het exacte moment was. De informatie die ik vind geeft niet het antwoord. Het moet in één van deze jaren geweest zijn. Een belangrijk keerpunt.

Gebiologeerd kijk ik naar een korte videoclip op Facebook. In dit moment transformeer ik terug: van een volwassen man naar een klein vrolijk kind, nieuwsgierig en met focus. Mijn kindertijd. Voor even kijk ik weer aandachtig naar een beeldscherm zoals ik als kind altijd naar National Geograhic keek. Ik ben verwonderd gevangen, dankzij een korte videoclip over een magisch en waarlijk mythisch dier.

De wolven.

Ik kijk naar de video met een opmerkelijke titel: ‘How wolves changes rivers’.

Of, het waar is? Dat wolven rivieren kunnen doen veranderen? Ik verwonder mij dat het zou kunnen. De video legt op logische wijze uit hoe een ecologisch proces dat aan de top van de voedselketen begint en helemaal naar beneden tuimelt, dat uiteindelijk rivieren doet veranderen.

Het begint bij: de wolf.

De narrator van de video vertelt: Nu weten we allemaal dat wolven verschillende diersoorten doden, maar we zijn ons er misschien iets minder van bewust dat zij leven geven aan vele andere.

Tot mijn verbazing hoor ik aan dat de wolf een positieve invloed heeft op de populatie van otters, muskusratten, eenden, vissen, reptielen, vossen, wezels, haviken, dassen, raven, beren en zeearenden. En ga zo maar door. Het beeld dat de wolf alleen maar doodt, en een negatieve impact op haar omgeving zouden hebben, is een verkeerd gevormd beeld. Ofwel, vanuit een ander perspectief waargenomen dan vanuit het dierenrijk.

Langzaam dringt het tot mij door. Slechts een enkele wolf, of een kleine pack aan wolven, kan de wereld van een National Park met al het leven daarin als een opwaartse spiraal doen veranderen. Verbazingwekkend.

De video is een keerpunt in mijn leven. Een keerpunt zoals wolven rivieren doen veranderen. De video blijft in de jaren die volgen in mijn systeem opgeslagen. Zowel op Facebook als in mijn fysieke en energetische systeem. Omdat ik de video destijds op mijn tijdlijn gedeeld had keert het ieder jaar terug als een ‘Facebook-herinnering’.

Na de terugkeer van wolven in het nationale park in 1995 – na 70 jaar afwezigheid – hebben ze door middel van deze video ook invloed op mij, aan de andere kant van de wereld. De reikwijdte, of rijk-wijdte moet ik zeggen, van deze wolven is immens. Energetisch. Emotioneel. Spiritueel. Ze inspireren. Spirare. Latijns voor ‘ademen’. Ademrijk. En, ademen is leven. Ik hoor de narrator terug in mijn gedachten: … dat zij leven geven aan vele andere.

 

Nu is het moment hier. De kalender raakt de datum van 24 november 2021.

Ik mag de Wolf in de ogen aankijken. In levende lijve. Iets wat ik niet voor mogelijk had kunnen houden. Waar ik de Wolf uit het diepe Noorden en uiterste Westen als onbereikbaar zag worden we nu samen gebracht. Initiatiefnemer voor deze wolvenontmoeting is leiderschapsexpert en gedragsdeskundige Sandra Hollaar.

Waar wolven mij pas vanaf 2014/2017 intrigeerden heeft Sandra de connectie met deze dieren al sinds haar kindertijd. Ze heeft haar droom omgezet tot actie en samen met haar dochter de wolven in Scandinavië opgezocht. De lessen die ze in de jaren in de natuur, bij en met dieren, heeft opgedaan heeft ze omgezet in een traject van natuurlijk leiderschap voor bijvoorbeeld ondernemers. Ze werkt ondermeer met roofvogels, honden en paarden.

In 2021 durfde Sandra Hollaar het aan om voor het eerst mensen mee te nemen en te laten kennismaken met de kracht en pracht van de Wolf. Ze is daarmee een verbinder geworden tussen twee werelden die in de dominante wereldwijde Westerse maatschappij nauwelijks lijken samen te gaan, het mensenrijk en het dierenrijk. Dankzij personen als Sandra komen de werelden opnieuw nader tot elkaar. Ik heb gelukkigerwijs de kans gekregen om als één van de eersten acht bij deze wolvenontmoeting te zijn.

De toevalligheid van de ontmoeting met wolven een dag na de eerste verjaardag van mijn zoon (& vaderschap) is onbedenkelijk en onbeschrijfelijk. Als een duidelijk markering in de tijd, een ijk-moment, een keerpunt van rivieren en waaruit nieuw leven zal ontstaan. Zo voelt het, in het moment dat ik dit nu schrijf.

De wolvenontmoeting is nieuw ingeblazen ademrijk leven. Het heeft, zo stel ik mij voor, positieve invloed op al het andere leven in mijn directe en indirecte omgeving. Niet de otters, haviken, beren of dassen zoals uit de video. Mijn persoonlijk ecosysteem. Mijn gezin, familie, vrienden, kennissen, collega’s, klanten en samenwerkingspartners. Het zal alles en iedereen in beweging brengen. Of ze het nu doorhebben of niet. Een konijn zal zich niet zo bezig houden met wat een beer allemaal uitspookt. Toch zijn ze verbonden met elkaar, dankzij de wolf en het leefgebied. Zo zal het ook verhouden tussen mijn familie en de mensen met wie ik samenwerk.

Ik zie het voor mij. Hoe een ecosysteem binnenin de mensheid terug keert. Hoe het leven terug keert. Hoe hartstochtelijkheid terug keert. Hoe de balans terug keert. Verwonderd gevangen in mijn eigen gedachtegang.

Dankzij, de wolf.
Dankzij, de ontmoeting met de wolf.
Dankzij, de spiegel van de wolf.
Dankzij, de wolf. In mij.

Het doet mij realiseren. Ik ben de Wolf.

Ik kan rivieren doen veranderen.
Ik kan rivieren doen veranderen, als ik het zou willen!
Ik kan mijn omgeving overvloedig tot bloei laten komen.
Ik kan mijn omgeving overvloedig tot bloei laten komen, als ik het zou willen!
Ik kan leven geven aan vele andere.
Ik kan leven geven aan vele andere, als ik het zou willen!

Net als de wolf.
En, net als Sandra.

Als ik er voor kies.
Als ik er naar handel.
Als ik er naar leef.
Euforisch.

Het is de keuze die de Wolf voor legt, wanneer je haar ontmoet.
Kies. Handel. Leef!

Hoor het, zie het, voel het en neem het waar!

Het is de boodschap die de Wolf brengt.
Het is de code die de Wolf in zich draagt.
Het is de code die aan jou gegeven wordt, wanneer je haar ontmoet.

Van oog tot oog.
Van hart tot hart.
Van ziel tot ziel.

Het is de code die al in je zit.
In je hart. In je ziel.

De code, van natuurlijk leiderschap.
De code van de wolf.

In dankbaarheid,

Wesley Tax
Staat van het Hart